چگونه خواب راحت داشته باشیم؟

چگونه خواب راحت داشته باشیم؟


قاعدتا خواب راحت موجب رفع خستگی ناشی از فعالیت های روزمزه و همچنین تجدید قوا برای ادامه زندگی می شود. همانطور که می دانید حدود یک سوم عمر هر فرد در خواب می گذرد و کیفیت دو سوم باقیمانده آن نیز بصورت کاملا مستقیم به خواب ارتباط دارد.

کارشناسان متخصص در حوزه خواب با اتفاق نظر بر این عقیده هستند که هر شخصی در خوابیدن مشکل داشته و خواب راحتی نداشته باشد در بیداری نیز زندگی راحتی و آرامش ندارد!

اگر دچار اختلالات خواب باشیم و خواب راحت را تجربه نکنیم ممکن است به انواع اختلالات مغزی دچار شویم که عبارتند از:

توصیه می شود مطلب مربوط به اختلالات خواب را مطالعه بفرمایید.

مفهوم خواب راحت چیست؟

بدن انسان برای زنده ماندن نیاز به خواب کافی دارد! خواب یکی از بهترین روش های رسیدن به آرامش و درمان مشکلات است. عده ای از افراد معتقد هستند خواب سبکی دارند، عده ای از عمق زیاد خواب خود رنج می برند، برخی از افراد دچار هراس خواب هستند و برخی دیگر نیز سیکل خواب درستی ندارند.

الگوی خواب درست، شما را به یک زندگی ایده آل نزدیک می کند. چرخه خواب موضوع بسیار مهمی است که مراحل مختلفی را شامل می شود. چرخه خواب 5 مرحله است:

فاز اول آن مربوط به خواب سبک خواهد بود. یعنی افرادی که به راحتی به خواب می روند و راحت نیز از خواب بیدار می شوند یا به اصطلاح با کوچکترین صدا از خواب می پرند! در این مرحله فرد از طریق موج های مغزی آلفا و بتا وارد خواب شده و پیش از شروع خواب، در دوره بین خواب و بیداری به سر می برد.

مرحله دوم مربوط به تولید امواج مغزی سریع و ریتمیک است که از سوی مغز ایجاد شده و دمای بدن کاهش می یابد. این مرحله 20 دقیقه زمان نیاز دارد.

مرحله سوم از الگوی خواب حالت بین خواب سبک و عمیق است به طوری که امواج مغزی عمیق به عنوان موج های دلتا شناخته می شود.

مرحله چهارم فرد وارد خواب عمیق می شود و یک چرخه تقریباً 8 ساعته را دنبال می کند. بدن در یک چرخه خواب کامل که حدود 8 ساعت است معمولاً دو بار به مرحله چهارم وارد می شود.

مرحله پنجم از خواب، مربوط به قسمت رویاپردازی است و امواج بتا تولید می شود و به طور کلی تمرکز بر روی فعالیت های ذهنی صورت می گیرد. مرحله پنجم REM نامیده می شود.

سطح آرامش پس از خواب مربوط به چرخه خواب است که cycle REM گفته می شود. rem همان حرکات سریع چشم است. اولین ده دقیقه این چرخه به مدت یک و نیم ساعت پس از بستن چشم ها صورت می گیرد. بین 90 الی 120 دقیقه یک بار rem تکرار می شود، در این دوره چشم ها نباید باز و بسته شوند و یا صدای بلندی شنیده شود تا بدن به حالت مناسب خود برسد.

موانع خواب راحت چیست؟

بسیاری از عوامل می توانند مخلل خواب راحت باشند. عواملی مانند استرس و اضطراب، افسردگی، ترس، درد و … از جمله عواملی هستند که خواب را با اختلال مواجه می کنند. برای رفع این مشکل می بایست راهکار مناسب با آنرا بکار برد.

اگر دردی مانع خواب می‌شود بهتر است به پزشک متخصص مراجعه شود. اگر ناآرام و بی قرار هستید به احتمال بسیار بالا، استرس و اضطراب دارید و برای دستیابی به خواب با کیفیت می بایست برای کاهش استرس و اضطراب اقدام کنید و زمینه لازم جهت خواب راحت را با رفع موانع خواب فراهم نمایید.

در مطلب مربوط به اختلالات خواب راجع به این نوع مسائل بحث شده است و توصیه می‌شود آن را مطالعه کنید.

مطلب مربوط به کاهش استرس و اضطراب هم مفید است و برای مطالعه توصیه می شود.

چگونه راحت بخوابیم؟

بسیاری از موانع خواب خوب با یکسری راهکارهای مقدماتی و اولیه رفع می شوند و جای نگرانی وجود ندارد. تعدادی از راهکارهای مقدماتی برای دستیابی به خواب با کیفیت عبارتند از:

  • رژیم غذایی متناسب با بدن
  • فراهم کردن محیط مناسب برای خواب
  • ورزش کردن مخصوصا برای افراد کم تحرک
  • اجتناب از کار با وسائل الکترونیکی قبل از خواب
  • عدم مصرف خوراکی ها و نوشیدنی های کافئین دار
  • قبل از خواب از خوردن شیرینی و شوری دوری کنید.

چرا خواب می مانیم؟

بسیاری از افراد از این موضوع ناراحت هستند که در ابتدای صبح دچار خواب آلودگی می شوند. برخی از آنها معتقد هستند که زود به رختخواب می روند اما باز هم صبح پس از بیدار شدن احساس خستگی دارند. این موضوع بعلت نداشتن طیف خواب مناسب و عمیق نشدن خواب است.

همچنین این موضوع دلایل روانشناختی مختلفی دارد اما محیط پیرامون بسیار تاثیر گذار است. مثلاً در مطالعات صورت گرفته در روانشناسی خواب مشخص شد که اگر فرد در یک اتاق شلخته و نامرتبط بخوابد صبح روز بعد با خستگی بیدار می شود. تمیز و مرتب بودن پیرامون در این بخش اهمیت زیادی دارد.

نور اضافه در اتاق خواب و یا عواملی مانند صبحانه نخوردن همگی موضوعاتی مهم در خواب آلودگی صبحگاهی محسوب می شود. نور عامل سرکوب هورمون ملاتونین است و وقتی تولید این هورمون متوقف شود، اختلالات خواب ایجاد می شود.

اگر برای داشتن یک خواب راحت نیاز به کمک دارید مرکز اعصاب و روان نوین در خدمت شماست. شما به راحتی می‌توانید تمامی اختلالات خواب را بدون نیاز به دارو و داشتن عوارض درمان کنید. نوروفیدبک درمان بسیار موفقی برای رفع اختلالات خواب است.

مرکز اعصاب و روان نوین با ارائه خدمات

در خدمت شما عزیزان است. برای مطالعه بیشتر روی هرکدام کلیک کنید وهمچنین به صفحه سوالات متداول مراجعه بفرمایید از طریق فرم تماس اقدام کنید و یا با شماره تلفن های مرکز تماس حاصل فرمایید.

۰۵۱-۳۸۴۴۳۸۹۳

۰۹۱۵۹۱۶۶۷۰۳

برای مطالعه بیشتر در این زمینه اینجا کلیک کنید.

دیدگاه

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 − five =