راهکارهای جلوگیری به تعویق انداختن کارها

راهکارهای جلوگیری به تعویق انداختن کارها


چرا اهمال کاری می کنیم و کار‌ها را به عقب می اندازیم؟

به تعویق انداختن کارها و انجام‌شان در دقیقه ۹۰، عادتی است که بسیاری از ما با آن دست به گریبان هستیم. در روانشناسی به این عادت «بیزاری از انجام وظیفه» یا «وظیفه بیزاری» می‌گویند؛ اگرچه به طور معمول با نام‌هایی همچون «تعلل» و «اهمال کاری» هم شناخته می‌شود.

آیا جز تنبلی که به گمان بسیاری شایع‌ترین علت این موضوع است، به نظر شما چرا کارها را به تاخیر می‌اندازیم و چطور می‌توانیم جلوی آن را بگیریم؟

به تعویق انداختن کارها یعنی چی؟

به تعویق انداختن به معنی به عقب انداختن یا موکول کردن یک وظیفه یا مجموعه‌ای از وظایف به زمانی در آینده است. این نیرو، جلوی شما را می‌گیرد و اجازه نمی‌دهد کارهایی که برای آن برنامه‌ریزی کرده‌اید را در زمان معین، به پایان برسانید.

شاید تصور کنید ظهور اینترنت و شبکه‌های اجتماعی، باعث شده ما انسان‌ها بیشتر زمان‌مان را پای گوشی‌های همراهمان سپری کنیم و کارهایمان را به تعویق بیندازیم؛ اما پدیده به تعویق انداختن کارها، مختص دوران و زمان خاصی نیست و تاریخچه طولانی‌تری دارد.

انسان‌های روی این کره خاکی، قرن‌هاست که دچار اهمال کاری هستند و کارهایشان را به چند ساعت، چند روز یا چند هفته بعد موکول می‌کنند. فیلسوف‌های کهن یونانی، از جمله سقراط و ارسطو، برای توصیف رفتاری تقریبا مشابه با به تعویق انداختن کارها، از واژه‌ای به نام آکراسیا استفاده می‌کردند.

آکراسیا به پدیده‌ای گفته می‌شود که در آن، با وجود آن‌که می‌دانید باید کار مشخصی را انجام بدهید، به کار کم‌ارزش‌تر دیگری مشغول می‌شوید. اگر بخواهیم یک ترجمه دم‌دستی داشته باشیم، می‌توانیم آکراسیا را به تعویق انداختن امور یا فقدان خودکنترلی معنا کنیم.

به تعویق انداختن کارها چه عواقبی را به دنبال دارد؟

از کمبود خواب گرفته تا انجام پروژه‌ها در آخرین لحظه و استرس ناشی از تمام شدن وقت؛ جدا از همه اینها به تعویق انداختن کارها سلامتی را به مخاطره می‌اندازد و می‌تواند عملکرد ضعیف و رو به زوالی را در زندگی شخصی و کاری به دنبال داشته باشد.

تعلل همچنین از نظر عاطفی بر ما تاثیر می‌گذارد. برای آنکه بتوانیم در زندگی جلو برویم باید هدف داشته باشیم و وقتی جلو می‌رویم که کارها و مسئولیت‌هایمان را انجام دهیم. کم‌کاری ما به تدریج باعث شکست‌مان می‌شود و شکست، عزت نفس‌ را پایین می‌آورد.

چرا کارها را به تعویق می‌اندازیم؟

عوامل مختلفی باعث به تعویق انداختن کارها می‌شود از جمله:

  • ترس از شروع
  • حواس پرتی
  • عدم توجه و تمرکز
  • کمال گرایی
  • ترس از شکست
  • پایین بودن سطح انرژی
  • عدم جذاب کار
  • عدم برنامه ریزی و مدیریت و اولویت بندی

چگونه از به تاخیر انداختن کارها جلوگیری کنیم؟

برخی از این دلایل را می‌توان عادت های مفید بهبود و تغییر داد. اما برخی دیگر مانند حواس پرتی و یا عدم توجه تمرکز. توصیه می شود مطلب مربوط به این دو مورد را مطالعه بفرمایید.

گام اول ریشه یابی علت

برای جلوگیری از به تعویق انداخت کارها ابتدا باید ریشه‌های آن مشخص شوند، به چند روش می‌توان این مشکلات را ریشه یابی نمود.

روش اول

 خود فرد می تواند یک لیست تهیه کند و خود را بسنجد.

روش دوم

مراجعه به مشاور

روش سوم

استفاده از تست CQ است. یکی از پارامترهایی که تست CQ می سنجد، میزان اهمال کاری و به اتمام رساندن کار ها است.  عکس زیر مربوط به این بخش از گزارش CQ است.

تست cq- به تعویق انداختن کارها
تست cq- به تعویق انداختن کارها

گام دوم؛ رفع ریشه اهمال کاری

بعد از ریشه یابی و مشخص شدن علل به تعویق انداختن کارها، متناسب با آن برای جلوگیری از اهمال کاری باید اقدام نمایید.

رفع عادت های غلط و ایجاد عادت های خوب

۱. کارتان را به بخش‌های کوچک‌تر تقسیم کنید

یکی از دلایلی که باعث می‌شود کارها را به زمان دیگری موکول کنیم این است که به صورت ناخودآگاه تصور می‌کنیم که کار برای‌ ما بیش از اندازه حجیم است. پیشنهاد می‌کنیم کار اصلی را به بخش‌های کوچک‌تر تقسیم کرده و به صورت مجزا روی هر مرحله تمرکز کنید. اگر مشکل برطرف نشد، باید این کار را ادامه دهید و بخش‌ها را کوچک‌تر کنید. به زودی متوجه می‌شوید وظیفه‌ای که به عهده دارید، ساده‌تر از چیزی است که تصور می‌کنید و ترجیح می‌دهید که بلافاصله کار را تمام کنید.

برای مثال نویسندگی را در نظر بگیرید. نوشتن کتاب در مجموع یک پروژه‌ی بزرگ است که می‌تواند بسیار سنگین و حجیم باشد. اما اگر آن را به مراحل مختلف مثل ۱) تحقیق، ۲) تصمیم گیری برای موضوع، ۳) ایجاد طرح کلی، ۴) طراحی محتوا، ۵) نوشتن فصل‌های ۱ تا ۱۰، ۶) اصلاح و غیره تقسیم کنید، متوجه می‌شوید که همه چیز قابل کنترل است. سپس می‌توانید روی مراحل ضروری تمرکز کنید و بدون فکرکردن به مراحل دیگر، آن را به بهترین شکل انجام دهید. پس از پایان هر مرحله می‌توانید به سراغ مرحله‌ی بعدی بروید.

۲. محیط پیرامون خود را تغییر دهید

محیط‌های مختلف تأثیرات متفاوتی بر میزان بهره وری ما دارند. به میز کار و اتاق خود نگاه کنید. این محیط شما را به کارکردن ترغیب می‌کند یا اینکه باعث خواب آلودگی می‌شود؟ اگر حالت دوم درست باشد، پس بهتر است محیط کار خود را تغییر دهید. فراموش نکنید محیطی که قبلا در شما ایجاد انگیزه می‌کرد،‌ احتمالا پس از چند مدت چنین تأثیری نخواهد داشت. در این صورت، زمان آن رسیده که محیط اطراف خود را کمی تغییر دهید.

۳. یک جدول زمانی جزئی با ضرب‌الاجل‌های مشخص طراحی کنید

اگر فقط یک ضرب‌الاجل برای تحویل کار داشته باشید، به راحتی دچار عادت اشتباه به تعویق انداختن کارها می‌شوید. در این حالت احساس می‌کنیم که وقت کافی داریم و کار را به زمان دیگری موکول می‌کنیم.

همان‌طور که در بالا اشاره شد، پروژه‌ای که در دست دارید را به بخش‌های کوچک‌تر تقسیم کنید؛ سپس یک جدول زمانی کلی طراحی کنید که مهلت پایانی هرکدام از مراحل با جزئیات در آن مشخص شده باشد. به این ترتیب می‌دانید که برای هرکدام از وظایف، یک مهلت مشخص دارید که باید در همان تاریخ انجام شود.

این جدول زمانی باید تا اندازه‌ای برنامه ریزی شده باشد که اگر یکی از کارها را به‌موقع انجام ندهید، تمامی مراحل دیگر را تحت تأثیر قرار بدهد. با این روش، حالت ضروری برای انجام کار نیز ایجاد می‌شود. می‌توانید بسته به حجم پروژه، آن را در بخش‌های ماهانه، هفتگی و سپس روزانه تقسیم کنید.

۴. تعلل‌های کوتاه و بلندمدت را کنار بگذارید

اگر بیش از اندازه دچار این عادت اشتباه هستید، احتمالا به این دلیل است که به تعویق انداختن کارها را برای خودتان آسان کرده‌اید. به بیان دیگر،‌ زمان ارزشمند را با کارهای دیگر هدر می‌دهید. می‌توانید لیست صفحات بوکمارک شده در مرورگر را به پوشه‌ی دیگری انتقال دهید که دسترسی آسانی نداشته باشد. سیستم هشدار یا نوتیفیکیشن اتوماتیک در ایمیل را غیرفعال کنید.

از تمام حواس‌پرتی‌های محیط اطراف خلاص شوید. برخی افراد حتی ترجیح می‌دهند حساب کاربری خود را در شبکه‌های اجتماعی، حذف یا غیرفعال کنند. بهتر است برای غلبه بر این عادت اشتباه، رفتارهایمان را آگاهانه و از روی اختیار انتخاب کنیم تا اینکه با روش‌های خودمختار، این عادت را بی‌اثر و متوقف کنیم. در هر صورت اگر احساس می‌کنید کارهایی مثل حذف‌کردن حساب کاربری ضروری است، این کار را انجام دهید.

5. کارها را بیش‌ازحد پیچیده نکنید

یا منتظر بهترین زمان برای انجام کار هستید؟ احتمالا فکر می‌کنید که به دلایل مختلف نمی‌توانید کارتان را در همین لحظه انجام دهید. چنین افکاری را از ذهن خارج کنید؛ چراکه بهترین و بی‌نقص‌ترین زمان هرگز وجود نخواهد داشت. اگر دائما منتظر چنین زمانی باشید، هرگز نمی‌توانید هیچ کاری را به اتمام برسانید. کمال گرایی یکی از اصلی‌ترین دلایل به تعویق انداختن کارها است.

6. کار را از جایی شروع کنید و فقط انجام دهید

در پایان، همه چیز تنها به اقدام‌کردن ختم می‌شود. می‌توانید تمامی مراحل تعیین استراتژی، برنامه‌ریزی و نظریه‌پردازی را طی کنید،‌ اما اگر در نهایت اقدام نکنید،‌ هیچ اتفاقی نخواهد افتاد. بسیاری از افراد دائما از شرایط زندگی خود ناراضی هستند،‌ اما همچنان از اقدام‌کردن امتناع می‌کنند. هیچ‌کس در راه رسیدن به موفقیت، کارها را به زمان دیگری موکول نکرده است. اگر می‌خواهید کاری را انجام دهید، فقط کافیست از جایی شروع کنید و آن را انجام دهید.

رفع اختلالاتی همچون حواس پرتی و عدم توجه تمرکز

شاید خیلی‌ها برای افزایش توجه و تمرکز به مصرف کافئین ویا دارو‌هایی از جمله ریتالین روی بیاورند، اما جدا از عوارض مصرف دارو، تاثیر کوتاه مدتی دارند.

برای رفع این اختلالات می‌توان از نوروفیدبک استفاده کرد. با استفاده از نوروفیدبک می‌توان مغز را تمرین داد تا دیگر به راحتی تمرکز خود را از دست ندهید. این روش درمانی، یک روش غیر تهاجمی است و عوارض خاصی ندارد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره درمان نوروفیدبک، توصیه می‌شود مطلب مربوط به آن را مطالعه کنید.

رفع مشکلات جسمی

گاهی ممکن است رژیم غذایی، یا مصرف دارو خاصی باعث برهم خوردن تمرکز شود. همچنین اگر دچار درد باشید نیز، تمرکز کردن و شروع کار با چالش همراه است.

یکی دیگر از مزایا نوروفیدبک درمان میگرن است. سردردهای میگرنی یکی از دلایل عدم توجه و تمرکز می‌تواند باشد.

مرکز اعصاب و روان نوین با ارائه خدمات

در خدمت شما عزیزان است. برای مطالعه بیشتر روی هرکدام کلیک کنید وهمچنین به صفحه سوالات متداول مراجعه بفرمایید از طریق فرم تماس اقدام کنید و یا با شماره تلفن های مرکز تماس حاصل فرمایید.

۰۵۱-۳۸۴۴۳۸۹۳

۰۹۱۵۹۱۶۶۷۰۳

برای مطالعه بیشتر در این زمینه اینجا کلیک کنید.

دیدگاه

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − thirteen =